• Be kategorijos

Kava – gerai ar blogai? Koks galėtų būti nuosprendis?

Amžinas klausimas: kava jums – gerai ar blogai? Na, o tikrasis atsakymas yra užrakintas jūsų genuose. Genetinių tyrinėjimų pažanga sudarė puikias sąlygas tyrinėti savo genetinės sudėties paslaptis. Ar kava jums naudinga, o gal nėra tinkama vartoti, yra tik vienas iš daugybės dalykų, kuriuos galima atskleisti.

Kava yra populiariausias gėrimas pasaulyje

Kava yra populiariausias gėrimas pasaulyje, todėl daugelis žmonių savo dienos neįsivaizduoja be karstelėjusio skonio kavos. Tačiau, iš tiesų, ne kava mus verčia abejoti, ar gėrimas mums yra sveikas, ar ne, o kofeinas.

Kava yra vienas iš labiausiai maistingų gėrimų planetoje, siūlantis nuostabių fitonutrientų ir flavonoidų, kurių išskirtinumas yra palaikyti gerą sveikatą. Štai ir galime sakyti, kad kava sveikatai yra nuostabi. Tačiau, bijau, kad tai nėra taip paprasta. Nuostabus kavos augalas išsivystė nebeatmenamai seniai kaip atsakas į kenkėjų atakas. Ilgainiui nuolat puolamas vabzdžių kavos augalas pradėjo jiems priešintis gamindamas neurotoksinį kenkėjų žudiką, kurį šiandien vadiname kofeinu. Su arbata atsitiko tas pats!

Kofeinas veikia kaip neurotoksinas ir gali būti mirtinas, jei esate vabzdys. Tačiau mums, žmonėms, daug didesniems, kofeinas nėra mirtinas, jis tik sukelia neurozinį virpulį. Kofeinas, kaip neurotoksinas, visai nėra tinkamas sveikatai. Jis ne tik žaidžia su mūsų nervų sistemos cheminiais signalais, bet ir gali užsibūti širdies ir kraujagyslių sistemoje ir sukelti uždegimą. Kraujagyslių uždegimas nėra gerai, tai pirmasis apnašų susidarymo etapas. Kofeinas taip pat neleis jūsų organizmui gaminti naujų, šviežių kolageninių skaidulų, todėl jei grožis jums svarbus, neapsigaukite veido priemonėmis su kofeinu. Jis tiesiog pagerina kraujotaką, tad šiek tiek pagerėja veido spalva, tačiau tai visiškai trukdo jūsų kolageno gamybai. Taigi, dabar kava skamba tikrai prastai.

Taigi, kaip mūsų genai nusprendžia, ar tai ypač sveikas maistas, ar tiesiog žalingas sveikatai demonas. Tai priklauso nuo geno ir fermento CYP1A2. Šis natūralus mūsų organizme esantis fermentas yra atsakingas už daugelio dalykų skaidymą, o kofeinas yra vienas iš jo darbo krūvių. Visi esame sukurti skirtingai, o šio geno variacijos reiškia, kad kai kuriems žmonėms šis fermentas veikia itin greitai, o kai kuriems žmonėms šis fermentas veikia itin lėtai. Būtent ši variacija lemia, ar kava naudinga, ar kenkia sveikatai.

Tie, kurie turi ypač greitą CYP1A2 fermentą, gali greitai suskaidyti kofeiną. Jie dažnai gali išgerti puodelį prieš miegą ir vis tiek miegoti. Kofeinas nesukelia problemų, nes greitai suyra ir organizme ilgai neužsibūna. Tad jums belieka tik džiaugtis visa fitonutrientų teikiama neįtikėtina nauda jūsų sveikatai. Žinoma, jei nepradedate į jį pilti daug pieno produktų, ar dėti cukraus ar sirupų!

Kita vertus, jei jūsų CYP1A2 fermentas yra lėtas ir negeba kofeino pašalinti, jis lieka jūsų odoje ir gali skatinti senėjimo ar jūsų širdies ir kraujagyslių sistemos uždegiminius procesus. Tai tikrai sukels beprotišką virpėjimą, kuris gali tęstis visą dieną.

Tai, štai – vieniems žmonėms kava yra naudinga, o kitiems – net pavojinga. Jei mėgstate kavą ar arbatą, bet norite apsaugoti savo sveikatą, tikrai verta atlikti gyvenimo būdo genetinį testą.

Ir tik nedidelė pastaba apie kavą be kofeino. Tai absoliučiai labiau apsauginė priemonė tiems, kurių CYP1A2 yra lėtas, tačiau kofeino šalinimo proceso metu dingsta didžioji dalis gerųjų savybių. Taigi bijau, kad kavos mėgėjams su lėtu CYP1A2 nė viena išeitis nėra naudinga.

Parengė:
Dr Michael Barnish MBChB
Genetikos ir mitybos skyriaus vadovas
REVIV Global Ltd.

Straipsnis originalo kalba: https://www.revivme.com/r-life-blog/coffee-is-it-good-or-is-it-bad-the-verdict/